Czym słodzić? I czy w ogóle? A jeśli nie - to jak?

Początkowo chciałem to zamieścić w dziale "toksykologia kliniczna", ale zmieniłem zdanie uznawszy to za lekką przesadę... Zacznę prosto z mostu: od ok. 17 lat używam fruktozy zamiast cukru. Na ogół od 6 do 9 łyżeczek dziennie, chociaż sporadycznie bywało i więcej. Jedna łyżeczka (moja łyżeczka) waży 6,5 grama, a bezpieczna dobowa dawka fruktozy to podobno najwyżej 50 gramów. Niedawno czytałem, że fruktoza może zaszkodzić, powodując m.in....

Komentarze (30)
Lock 8332e4c0b16aa78e829946370023970835bf19f47cc8c4ffe11a6c45d1297c3a
Dostęp do treści serwisu tylko dla zalogowanych lekarzy
Zaloguj się
Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej